smaczne, ładnie wygląda, niekłopotliwe, polecam!
SKŁADNIKI:
1,2 kg piersi z indyka
marynata:
5 łyżek skórki cytrynowej
3 łyżki soku cytrynowego
1 garść liści szałwii
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
WYKONANIE:
Przygotować marynatę:
do miski wycisnąć sok z cytryny, zetrzeć skórkę z cytryny, posiekać szałwię i czosnek , dolać oliwę, pieprz i sól. Wymieszać. Pierś z indyka naciąć, natrzeć marynatą, zawinąć w roladę, obwiązać sznurkiem, zostawić w marynacie w misce na 12 godzin w lodówce. Na drugi dzień zamarynowaną pierś włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut. Po upieczeniu od razu mięsa nie kroić, odczekać min. 15 minut. Dzięki temu będzie soczyste, pokroić w plastry , położyć na półmisku i podawać. Smacznego!