Keks Marioli Ś.

Przeeeepyszny, naprawdę, można długo przechowywać, mrozić …. .

SKŁADNIKI:

300g mąki pszennej, tortowej

200g masła (miękkiego)

200g cukru pudru

4 jajka (białka oddzielone od żółtek)

15g proszku do pieczenia (dałam 2 łyżeczki)

1 łyżka masła

dużo bakalii (100g rodzynków, 50g fig, 100g migdałów, orzechów ziemnych, włoskich lub laskowych, 50g smażonej skórki pomarańczowej, 100g owoców kandyzowanych (ananas, papaja itp.)

1 dłuższa keksówka, wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą.

WYKONANIE:

1.Bakalie posiekać i obtoczyć w mące, migdały obrać ze skórki

2.Nagrzać piekarnik do 00 st.C

3.Utrzeć masło na puch, dodać cukier, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste, ale mimo to wsypujemy bakalie i mieszamy.

4.Ubijamy na sztywno białka

5.Mieszamy białko z ciastem (łyżką)

6.Ciasto wkładamy do przygotowanej foremki.

7.Nacinamy wzdłuż ciasta rowek

8.Roztapiamy łyżkę masła i wlewamy masło w nacięty rowek ciasta.

Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 st do suchego patyczka 50 minut , może dłużej.

Można je przechowywać owinięte w ściereczkę lub zamrozić.

Jest yummie!