Mazurki Wielkanocne

Ciasto robimy wg przepisu na ciasto na mazurki, tutaj znajdziemy propozycje mas do mazurków, zapraszam!

MASA CZEKOLADOWA:

150 g gorzkiej czekolady

150 g mlecznej czekolady

150 ml śmietany kremówki

1 łyżka masła

Czekolady rozpuścić, wymieszać z roztopionym masłem i śmietaną kremówką. Gdy przestygnie – posmarować ciasto i dowolnie udekorować.

MASA CHAŁWOWA:

200 g chałwy orzechowej

1/2 szklanki śmietany kremówki 30%

100 g dowolnych orzechów

3 łyżki cukru pudru

Wszystko zmiksować na jednolitą masę, zagotować 3 minuty do zgęstnienia. Dowolnie udekorować.

MASA KAJMAKOWA:

Jestem zwolenniczką gotowej masy kajmakowej, ale tylko z Gostynia, żadnej innej. Wystarczy 1 puszka.

Należy ją rozpuścić w garnku na małym ogniu i posmarować ciasto. Dowolnie udekorować.

Do dekoracji mazurków można użyć skórki pomarańczowej, rodzynek, płatków migdałowych, kawałki suszonych śliwek, orzechy włoskie, migdały, suszone morele. Miłej zabawy!