Jeden z miliona przepisów na babki. Mimo wszystko namawiam, spróbujcie, jest szybka, łatwa i smaczna!
SKŁADNIKI:
1 kostka masła
2 niepełne szklanki cukru
6 jajek
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (ew. 1,5 łyżeczki)
6 łyżek oleju
1 łyżka octu
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową (masło i jajka).
Przygotuj składniki sypkie: w misce wymieszaj 2 szklanki mąki ziemniaczanej z 6 łyżkami mąki pszennej i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.Odstaw.
Masło rozetrzyj mikserem na gładką masę. W misce drugiej utrzyj jajka z cukrem na fajną masę i dodaj do masła. Wszystko ładnie utrzyj na gładko, następnie dodaj składniki sypkie, wymieszaj łyżką następnie utrzyj mikserem do połączenia się składników. Następnie dodaj olej i na koniec ocet.
Dokładnie wymieszaj, przełóż do foremki keksówki. Foremkę wcześniej posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
Babkę wstaw do lekko nagrzanego piekarnika (50 st) i piecz w temperaturze 175 st przez ok.50-60 minut, do suchego patyczka.
Ostudzoną babkę puchową posyp cukrem pudrem przez siteczko.