Babka puchowa (superpiaskowa)

Jeden z miliona przepisów na babki. Mimo wszystko namawiam, spróbujcie, jest szybka, łatwa i smaczna!

SKŁADNIKI:

1 kostka masła

2 niepełne szklanki cukru

6 jajek

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (ew. 1,5 łyżeczki)

6 łyżek oleju

1 łyżka octu

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową (masło i jajka).

Przygotuj składniki sypkie: w misce wymieszaj 2 szklanki mąki ziemniaczanej z 6 łyżkami mąki pszennej i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.Odstaw.

Masło rozetrzyj mikserem na gładką masę. W misce drugiej utrzyj jajka z cukrem na fajną masę i dodaj do masła. Wszystko ładnie utrzyj na gładko, następnie dodaj składniki sypkie, wymieszaj łyżką następnie utrzyj mikserem do połączenia się składników. Następnie dodaj olej i na koniec ocet.

Dokładnie wymieszaj, przełóż do foremki keksówki. Foremkę wcześniej posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.

Babkę wstaw do lekko nagrzanego piekarnika (50 st) i piecz w temperaturze 175 st przez ok.50-60 minut, do suchego patyczka.

Ostudzoną babkę puchową posyp cukrem pudrem przez siteczko.