Eleganckie ciasto „imieninowe”, nieco wymagające, ale odpłaca niepowtarzalnym smakiem kokosowo-migdałowym… Zapraszam!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 jajek, białka oddzielone od żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa:
- 3/4 szklanki cukru
- 200g wiórków kokosowych
- 5 białek
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 100 g masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 25 ml rumu (1 łyżka stołowa + 2 łyżeczki)
- 2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
Upiec biszkopt: ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce, aż piana będzie sztywna i lśniąca, następnie dodać żółtka, jedno po drugim, nie przestając ubijać. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitej masy, wymieszać szpatułką, masę przełożyć do blachy (25×40 cm) . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w temp. 175 st. (do suchego patyczka). Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i wyjąć z blaszki, zostawić do ostygnięcia. Blachę umyć , będziemy w niej piec kokosową wkładkę:
5 białek ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca, następnie dodać wiórki kokosowe. Całość wymieszać szpatułką i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15″ w 180 st.
Teraz czas na masę budyniową: ugotować 2 budynie wg przepisu na opakowaniu z połową mleka, odstawić do ostygnięcia. Budyń będzie bardzo gęsty. Po ostygnięciu miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, rumem i cukrem waniliowym , dodać budyń łyżka po łyżce cały czas mieszając na najwyższych obrotach.
Gdy masa jest gotowa przekroić biszkopt wzdłuż na 2 placki. Każdy placek dobrze nasączyć ponczem (u mnie 0,5 szklanki mocnej herbaty z 0,5 szklanki rumu). Placek posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem, położyć drugą część masy, a na nią położyć wkładkę kokosową. Można ją dowolnie udekorować. Ciasto wstawić na noc do lodówki , żeby się przegryzło. Smacznego!