Pyszny, świąteczny i nie tylko, dla prawdziwych smakoszy…..
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
250g masła
180g cukru
2 opakowania cukru waniliowego (2x8g)
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać ze sobą,dodać masło, posiekać je i zagnieść wszystko razem.
Dodać żółtka i jeśli potrzeba – kwaśnej śmietany. Zagnieść, uformować kulę schować do lodówki na minimum godzinę,
może być na całą noc.
Gdy ciasto będzie schłodzone, wyjąć je z lodówki, podzielić, 1/3 odłożyć z powrotem do lodówki na kratkę.
Resztę rozwałkować i wyłożyć nią dno blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (160 ) i piec przez 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Wyciągnąć, zostawić do przestygnięcia.
Składniki na masę makową:
500g maku mielonego
2 szklanki mleka
1 łyżka masła
3-4 łyżki miodu
180-200 g cukru pudru
2 jajka
4 białka
skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, płatki migdałowe, rodzynki – objętościowo wszystkich bakalii po tyle samo.
Wykonanie masy makowej:
Mak zalewamy mlekiem, zagotowujemy, gotujemy przez 30 minut, odcedzamy. Zostawiamy na noc. Rodzynki do masy można również zostawić na noc namoczone w alkoholu.
Na drugi dzień, gdy ciasto będzie już podpieczone i chłodne, należy przystąpić do sporządzenia masy: orzechy drobno posiekać. Odsączone rodzynki, orzechy, migdały i skórkę pomarańczową dodać do maku. W garnuszku rozgrzać łyżkę masła i miód, wymieszać i wlać do maku, dodać 2 jajka i dobrze wymieszać. Ubić pianę z 4 białek, gdy jest sztywna i lśniąca dodawać cukier puder łyżka po łyżce i nadał ubijać. Na koniec dodać do maku i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na podpieczony spód. Wyjąć resztę ciasta z lodówki, rozwałkować i wycinać paseczki o grubości ok. 1,5 cm. Układać je na masie makowej tworząc ukośną kratkę. Wstawić do piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 170 st.
Po upieczeniu, zrobić lukier i polać nim cały makowiec po wierzchu. Do lukru można wykorzystać alkohol , w którym moczyliśmy rodzynki. Lukier będzie pyszny.