taak, ta zupa może być jak poezja…
SKŁADNIKI:
żeberko, najlepiej wędzone
15 dag boczku wędzonego
2 marchewki
pietruszka korzeń, kawałek selera
1 cebula
4 ziemniaki
grzybki suszone
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
sól i cukier do smaku
WYKONANIE:
W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki, a tymczasem w garnku na zupę zalać wędzone żeberko 2,5 litrami wody,
zagotować, dodać startą na tarce marchewkę, potem tak samo korzeń pietruszki i seler.
Wrzucić ziarna pieprzu i ziele angielskie.
Pokroić cebulę w kosteczkę i dodać 1/3, następnie wrzucić grzybki, podsmażyć boczek i razem z resztą cebuli dodać do zupy. Posolić, 2 łyżeczki.
Pogotować trochę i dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować do miękkości kapusty, po jakimś czasie wrzucić liście laurowe,
a na końcu ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pogotować jeszcze 5 minut, można dodać trochę cukru lub masła do smaku.
Wyłączyć i zajadać!