Nikt jej się nie oprze…..
SKŁADNIKI:
Ciasto: 0,6 kg mąki pszennej, może być mieszanka 2:1 z mąką ryżową – efekt oszałamiający!
3/4 szklanki cukru
20 dag masła
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody
Masa: 1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
20 dag masła
1 cukier waniliowy
9 łyżek kaszy manny
WYKONANIE:
składniki ciasta zagnieść, podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować i wygnieść blaszkę wyłożoną papierem do wypieków.
Starczy na blaszkę 32 x 22 cm lub nieco większą. Piec każdy placek 15 minut w 160 st. C na złoto.
Masa: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło. Gdy się rozpuści odstawić z ognia i wsypać kaszę energicznie
mieszając. Jeszcze chwilę pogotować aż kasza się rozgotuje i osiągnie konsystencję budyniu. Można wcisnąć sok z cytryny
dla wyrazistego smaku. Odstawić, przykryć folią przezroczystą, aby nie zrobił się kożuch i poczekać aż przestygnie.
Upieczone placki przełożyć masą, można jeden placek posmarować powidłami. Polać wierz polewą czekoladową.
Na polewę wykorzystać 100g gorzkiej czekolady i 125 g masła, rozpuścić, wymieszać i po przestygnięciu posmarować wierzch.
Nie jedzcie od razu, spróbujcie potrzymać w lodówce przez noc – będzie jeszcze bardziej yummie!