Dla niektórych jest to ciasto kakaowe z masą kokosową, ale dla nas pozostanie już na zawsze ciastem Bounty.
Jest łatwe, ładnie wygląda i zawsze pyszne!
SKŁADNIKI NA BISZKOPTOWY SPÓD:
5 jajek
1 niepełna szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru, najlepiej drobnego do wypieków
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ:
0,5 litra mleka
0,5 szklanki cukru
200g masła
250g wiórków kokosowych
16g cukru waniliowego
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier – powoli, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, następnie dodać żółtka i ubić do połączenia. Teraz dodać suche, wymieszane składniki: mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do blachy o wymiarach ok 25×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w temperaturze 170 st do tzw.”suchego patyczka”. Ciasto wystudzić. Należy je obficie nasączyć mocną herbatą.Jest wówczas wilgotne i miękkie.
Teraz bierzemy się za masę kokosową. Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować powoli do zgęstnienia (ok.,20 minut), mieszać by się nie przypaliło. Następnie zdjąć z palnika i do gorącego wrzucić masło, wymieszać do roztopienia. Poczekać aż masa ostygnie, następnie równo wyłożyć na biszkopt.
Wierzch polać polewą czekoladową wg mojego stałego przepisu.
Ciasto schłodzić w lodówce. Mówię Wam, jest pyszne i piękne , nadaje się na każdą okazję!