BOŻE NARODZENIE

Plan prac przed Bożym Narodzeniem:

 

ok.10 listopada – zrobić uszka do barszczu i zamrozić

15 listopada – nastawić ciasto na piernik dojrzewający

w kolejnych wolnych dniach : upiec kruche ciasteczka, również na choinkę
upiec pierniczki

!!! koniecznie – sprawdzić lampki na choinkę!

jeśli dokupuje bombki to tylko w Brico Marche lub Domu Chłopa

kupić włosy anielskie

kupić kartki świąteczne i wysłać

przed Mikołajem – zrobić akcję „Piszemy listy do Mikołaja”

zrobić bigos do słoików

zrobić kapustę z grzybami do słoików

zrobić stroiki

15-16 grudnia – wstawić zakwas na barszcz może być wcześniej

18 grudnia – upiec 3 blaty piernika

19 grudnia – upiec keks, zrobić kapustę czerwoną do słoika, przyprawić mięso do szynkowara, przełożyć pierniki dżemem i przygnieść

20 grudnia – kupić i namoczyć śledzie (lub wcześniej), moczyć w wodzie z kieliszkiem octu i zielem angielskim, upiec placki do orzechowca, pokruszyć orzechy, ugotować szynkowar

21 grudnia – zrobić śledzie do słoików lub wcześniej, włożyć szynkowar do lodówki

22 grudnia – kupić białą kapustę, kupić 1,5 kg sera na sernik, wyjąć rybę z zamrażalnika, posypać solą i skropić sokiem z cytryny,namoczyć mak na makowiec,

23 grudnia – namoczyć fasolę, zrobić rybę po grecku, upiec sernik, zalać wrzątkiem owoce suszone na kompot, odebrać pierogi i krokiety, ugotować wywar do barszczu, zrobić masy do orzechowca, polukrować pierniczki, polukrować keks, zrobić masę makową i makowiec, polukrować

24 grudnia – zrobić kapustę z fasolą, doprawić kompot z suszu, usmażyć karpia, zrobić surówkę z marchwi i jabłek lub z selera, wyjąć mięso z szybkowara, zrobić polewę na sernik, doprawić barszcz