SKŁADNIKI:
3-4 litry wody
szponder wołowy (można pominąć)
włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera)
3-4 ziarna pieprzu, 2-3 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
3-4 ziemniaki
4 małe buraczki
6 łyżeczek octu winnego
5 łyżeczek cukru
majeranek
2-3 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku
Czynności wstępne:
1.ugotować buraczki w łupinach, po ugotowaniu zostawić do ostygnięcia, następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.włoszczyznę (marchew, pietruszkę i seler) obrać
3.ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
WYKONANIE:
Odmierzyć pożądaną ilość wody i zagotować,
wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki,
po kilku minutach od zagotowania dodać marchewkę w całości
po trzech minutach wrzucić pietruszkę i seler,
po kilku minutach wrzucić ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
po kilku minutach dodać czosnek (można go zmiażdżyć)
po kilku minutach dodać soli i ewentualnie wody, jeśli potrzeba,
po trzech minutach od zagotowania dodać ocet ,
po kilku minutach wrzucić starte buraczki oraz liście laurowe,można też dodać majeranek,
po kilku minutach dodać cukier.
Można jeszcze dodać pieprz i sól, a na końcu zaprawić kwaśną śmietaną.
Smacznego!
WYKONANIE: