SKŁADNIKI:
3 litry wody
żeberko wędzone (można pominąć)
włośzczyzna (marchew, pietruszka, seler)
3-4 ziemniaki
1 mała filiżanka kaszy jęczmiennej
natka pietruszki, lubczyk
kilka grzybków suszonych
3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
1 cebula
pieprz i sól do smaku
Czynności wstępne:
grzybki zalać gorącą wodą
marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, każde w osobnym naczyniu
WYKONANIE:
Odmierzyć pożądaną ilość wody i zagotować ją,
wrzucić filiżankę kaszy,
po kilku minutach wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,
po kilku minutach wrzucić startą marchew,
po trzech minutach od zagotowania wrzucić startą pietruszkę i seler.
po kilku minutach wrzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego,
pokroić cebulę w kosteczkę, podsmażyć na maśle i wrzucić do zupy,
po trzech minutach posolić do smaku i ewentualnie dolać wody jeśli potrzeba,
po trzech minutach od zagotowania wrzucić drobno pokrojone grzybki,
po kilku minutach wrzucić zieloną pietruszkę
po trzech minutach wrzucić liście laurowe i lubczyk.
Na koniec można dodać masło i ewentualnie nieco cukru.
Pogotować jeszcze 3 minuty. Za każdym razem po dodaniu nowego składnika – zupę zamieszać.
Na koniec popieprzyć – jeśli uważamy , że trzeba.
Teraz trzeba, niestety, odczekać aż nieco ostygnie, zanim zaczniemy ją zajadać, a jest naprawdę pyszna!