Krupnik, pachnący i sycący

SKŁADNIKI:

3 litry wody

żeberko wędzone (można pominąć)

włośzczyzna (marchew, pietruszka, seler)

3-4 ziemniaki

1 mała filiżanka kaszy jęczmiennej

natka pietruszki, lubczyk

kilka grzybków suszonych

3 ziarenka ziela angielskiego

2-3 listki laurowe

1 cebula

pieprz i sól do smaku

Czynności wstępne:

grzybki zalać gorącą wodą

marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, każde w osobnym naczyniu

WYKONANIE:

Odmierzyć pożądaną ilość wody i zagotować ją,

wrzucić filiżankę kaszy,

po kilku minutach wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,

po kilku minutach wrzucić startą marchew,

po trzech minutach od zagotowania wrzucić startą pietruszkę i seler.

po kilku minutach wrzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego,

pokroić cebulę w kosteczkę, podsmażyć na maśle i wrzucić do zupy,

po trzech minutach posolić do smaku i ewentualnie dolać wody jeśli potrzeba,

po trzech minutach od zagotowania wrzucić drobno pokrojone grzybki,

po kilku minutach wrzucić zieloną pietruszkę

po trzech minutach wrzucić liście laurowe i lubczyk.

Na koniec można dodać masło i ewentualnie nieco cukru.

Pogotować jeszcze 3 minuty. Za każdym razem po dodaniu nowego składnika – zupę zamieszać.

Na koniec popieprzyć – jeśli uważamy , że trzeba.

Teraz trzeba, niestety, odczekać aż nieco ostygnie, zanim zaczniemy ją zajadać, a jest naprawdę pyszna!