Składniki:
2 duże cukinie
1 pęczek szczypiorku z dymką
150 ml śmietany
3 jajka
P&S
ciasto
Wykonanie:
Ciasto robimy wg starego, dobrego przepisu na ciasto na tarty
Pieczemy 10 minut .
Cukinię ścieramy na grubej tarce, możemy przełożyć na sitko i posolić, odczekać 20 minut i przepłukać zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli, odcisnąć.
Usmażyć na maśle dymkę, dodać cukinię, smażyć 5 minut bez przykrywki, aby odparować sok.
Farsz rozłożyć na cieście.
Następnie ubić śmietanę z jajkami, wymieszać ze szczypiorkiem, solą i pieprzem, zalać farsz. Piec w temp. 180 st C ok 30 minut, aż jajko się zetnie i wierzch nieco zbrązowieje.
Można zajadać na zimno lub ciepło, w każdej postaci jest yummie!