Wraz z jesienią i na nią przyszedł czas. Rozgrzewająca, smaczna, jednogarnkowa, zapraszam:
SKŁADNIKI:
500 g fasoli Jaś
wędzone żeberko
10 dag wędzonego boczku
30 dag kiełbasy śląskiej
słoiczek koncentratu pomidorowego
Przyprawy: cząber, majeranek, S&P, liść laurowy, cebula, cukier
WYKONANIE:
Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować ją do miękkości w tej samej wodzie – ok.60-90 minut,
gotować razem z wędzonym żeberkiem.
Na patelni usmażyć cebulę i boczek wędzony, dorzucić to do fasoli, gdy ta będzie miękka.
Zagotować i dodawać pieprz i sól, woda powinna się w dużej części wygotować. Dodać przecier pomidorowy lub koncentrat,
następnie dodawać cząber, liść laurowy i majeranek. Na koniec dodać trochę cukru do smaku.
Smacznego!