Sernik łódzki

Łódzki, bo przywieziony z Łodzi po tygodniowym szkoleniu. Przepis dostałam od Małgosi K. Nadaje się na tortownicę śr. 25 cm.

SKŁADNIKI:

1 kg sera może być z wiaderka PRESIDENT lub PIĄTNICA

220 g cukru

250 g margaryny lub masła

5 jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

i budyń śmietankowy z cukrem

rodzynki

SPÓD:

200 g herbatników

30 g masła

POLEWA CZEKOLADOWA:

50 g masła

2 łyżki mleka

1/2 szklanki cukru pudru

2-3 łyżki kakao

WYKONANIE:

SPÓD:

herbatniki zmiksować w malakserze, zmieszać z 30 g roztopionego masła.

Wygnieść tym dno blaszki.

CIASTO:

Roztopić margarynę, odstawić do przestygnięcia.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem.

Dodać ser, proszek do pieczenia, budyń, wymieszać.

Ubić pianę z białek i dodać do masy.

Wlać roztopioną margarynę, delikatnie wymieszać. Sparzyć rodzynki, obtoczyć w mące i dodać do sernika.

Ciasto wlać do przygotowanej tortownicy.

Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec 60 minut.

Aby ciasto nie opadło pozostawić je po upieczeniu jeszcze przez ok. 10 minut w wyłączonym piekarniku

przy uchylonych drzwiach.

Po przestudzeniu zrobić polewę:

Masło roztopić i dodać pozostałe składniki polewy, dobrze wymieszać, aby nie było grudek.

Przestudzić, letnim polać sernik. Wstawić do lodówki na 12 godzin.

Jak już nie będzie można wytrzymać to można wyjąć , pokroić i jeść, bo jest yummie!